Yhteys:

yuki_inu @ hotmail.com

taigalta.jpg

taigalta_fonttia.jpg

Taigalta kennelin nimi tulee pohjoisista metsistä, jotka ovat sekä minulle että koirillemme tärkeitä paikkoja. Luonnossa koirat ovat mielestäni omimmillaan ja minulle on tärkeää säilyyttää suhde pohjoisiin metsiin. Me tulemme koirinemme taigalta ja sieltä tulevat myös tulevat pentueemme. Taiga merkitsee minulle luonnon läheisyyttä; puhdasta, yksinkertaista maisemaa, kunnioitusta luontoa ja elävää kohtaan; juuria ja vankkaa pohjaa, jolle rakentaa. Taigan luonto on kesyttämätöntä ja villiä, mutta samaan aikaan puhdasta, yksinkertaista, liioittelematonta. Toivon, että onnistun kasvattamaan koiria, jotka ovat taigan kaltaisia: terveitä, liioittelemattomia ja sillä tavalla kesyttömiä, että niillä olisi vielä mahdollisuudet toimia alkuperäisessä tehtävässään ja tietyt vietit ja vaistot tallella.

Kasvatustyölläni on kaksi selkeää päämäärää: luonne ja terveys. Terveys lähtee rakenteesta ja siitä, että käytetään vain tutkittuja koiria. Haen ja arvostan koirissani liioittelematonta rakennetta, joka mahdollistaa vaivattoman liikkumisen niin käynnissä, ravissa kuin laukassakin. Me liikumme koiriemme kanssa monipuolisesti ja monenlaisissa maastoissa nähdäkseni kuinka koirat liikkuvat eri tilanteissa. Vaivaton ravi jota koira jaksaa pitkään on yksi mittari. Toinen on laukka ja se kuinka tehokkaasti koira pystyy laukkaamaan. Hyvä laukka aukeaa hyvin, koiran kaareva selkä toimii jousena, joka antaa liikkeelle aivan omanlaista voimaa ja ulottuvuutta. Hyvä laukka on nopeaa ja vaivatonta ja koira hallitsee siinä kroppansa hyvin. Hyvä laukkaaja ja ravaaja ei myöskään kehitä lihasjumeja kovin helposti eli terve liike kertoo tasapainoisesta rakenteesta. Bedlingtoneilla on yhteistä historiaa vinttikoirien kanssa ja osa viitteistä antaa ymmärtää sen toimineen jänistä ajavana ja kiinniottavana koirana. Tällöin laukka on minusta olennainen osa bedlingtonin liikettä ravin lisäksi. Liikkeen katsomisen lisäksi rakennetta arvioidaan näyttelyissä ja katsonkin sen olevan tärkein näyttelyissä arvosteltava asia. Rakenteessa näyttävyyttä tärkeämmäksi koen rakenteen tasapainoisuuden.

Muita terveyteen vaikuttavia asioita ovat bedlingtoneilla kuparitoksikoosi, jossa turvaudumme DNA-testeihin ja tulkintoihin. Tarkoitus on teettää vain sellaisia yhdistelmiä joista syntyy ilmiasultaan terveitä koiria (eli terveitä ja kantajia). En myöskään tule käyttämään sairasta narttua jalostukseen, sillä tiineys on aina rasite terveellekin nartulle. Kuparitoksikoosin lisäksi terveyden osalta bedlingtoneilla huomioon otetaan silmät (koirani on silmäpeilattu ja tullaan silmäpeilaamaan jatkossakin säännöllisesti, nuorella koiralla silmäongelmat eivät vielä välttämättä näy joten hyödynnän tietoa myös suvusta ja jos käytän nuorta narttua pyrin valitsemaan vanhemman uroksen, perinnöllisesti silmäsairaita en tule käyttämään jalostukseen). Myöskään muuten perinnöllisesti sairaita koiria en tule käyttämään jalostukseen, jos sairaus on tiedossa astutushetkellä (häntämutkaiset, päkiänkovettumatauti, cushing).Lisäksi pienen rodun kohdalla terveyteen koko rodun tasolla vaikuttaa sukusiitosaste ja se kuinka laajalti koiria käytetään jalostukseen. Bedlington on rotuna pieni ja tahdon osaltani turvata sen tulevaisuutta katsomalla myös pidemmälle ja pyrkimällä löytämään jalostukseen harvinaisempia sukulinjoja ja välttämään matadorijalostusta sekä sukusiitosta. 

Omat koirani tutkin lisäksi polvien osalta ja ainakin nämä kaksi ensimmäistä kuvaan myös lonkkien ja kyynärien osalta oman tietoni kartuttamiseksi (ja varmistaakseni että voimme turvallisesti harrastaa). 

Luonteen osalta tavoitteena on rotumääritelmän mukainen bedlington. Rotumääritelmähän määrittelee bedlingtonin luonnetta näin:

"Eloisa ja rohkea, täynnä itseluottamusta. Älykäs ja toiminnallinen seurakoira.  Hyväntuulinen, hellä, omanarvontuntoinen, ei arka tai hermostunut. Levossa lempeä, mutta ärsyyntyneenä täynnä rohkeutta."

Eloisa ja rohkea koira ei ole arka. Se on älykäs ja oppii nopeasti asioita. Se on enimmäkseen iloinen ja leikkisä mutta osaa rauhoittua tarvittaessa eikä sähellä kaiken aikaa. Se ei liehakoi eikä seuraa omistajaansa jatkuvasti vaan osaa olla myös yksin. Ei ole erityisen dominoiva, mutta haastettaessa osaa olla rohkea eikä anna periksi. Se nauttii yhdessä olemisesta ja tekemisestä. Luonnetestissä bedlingtonilla pitäisi mielestäni olla kohtalaisesti toimintakykyä, taistelutahtoa ja temperamenttia. Hermorakenteelta toivoisin vahvuutta, sillä se vaikuttaa suuresti arkielämään koiran kanssa. Uskon varautuneisuuden vaihtelevan bedlingtonkannassa lievästi varautuneesta avoimeen. Ja kovuuden suhteen bedlington on käsittääkseni pehmeä koira, mikä tekee siitä ainakin itselleni miellyttävän koulutettavan.

savu.jpg

 Omat koirani luonnetestaan ja tulen joko maksamaan tai hyvittämään hinnassa kasvattieni luonnetestissä käynnin sillä se on mielestäni hyvä ja puolueeton tapa mitata luonnetta. Toinen asia missä koirien luonnetta mitataan on arjen lisäksi harrastukset.

Hyvän luonteen omaavan koiran kanssa on mahdollista harrastaa monenlaisia asioita. Esimerkiksi saalisvietistä ja taistelutahdosta on harrastuksissa paljon hyötyä vaikka niiden puuttuminen ei välttämättä näy arjessa juurikaan. Hyvä luonne on aikanaan myös mahdollistanut koirien toimimisen niille kuuluneissa tehtävissä. Tavoitteenani on kasvattaa myös luonteen puolesta koiria, jotka voisivat edelleen toimia alkuperäisessä työssään. 

Ulkomuodollisesti haen liioittelemattomuutta. Sitä, että koira on hyvin balanssissa esimerkiksi etu- ja takakulmausten suhteen. Toivon kasvateilta myös oikeanlaista turkkia: karkeutta, tukikarvaa, hyvää pigmenttiä. En niinkään näyttävyyttä. 

Tulevilta kasvatinomistajilta toivon: avoimuutta niin minun kuin rotuyhdistyksen puoleen niin hyvissä kuin huonoissakin asioissa, aikaa koiralle, yhteistyökykyä (tahdon kuulla kasvattieni elämästä myöhemminkin ja olla käytettävissä), lupausta aktivoida koiraa (harrastukset ovat oikein positiivinen asia, mutta en oleta kaikkien ryhtyvän harrastajiksi. Silti toivoisin että koirat saisivat jotain älyllistä haastetta viikottain sillä ne todella nauttivat niistä) ja antaa sen liikkua monipuolisesti (vapaana juokseva bedlington on parhaimmillaan ja toivon että kasvattini pääsisivät myös nauttimaan tästä).

 

 

Vastaavasti lupaan: auttaa ja opastaa kaikissa koiranhoitoon tai -koulutukseen liittyvissä kysymyksissä; opettaa trimmaamisen ja trimmata koirat, jos ne tuodaan minulle trimmattavaksi; opastaa tarvittaessa (kasvatinomistajan halutessa) harrastusten alkuun; teettää vain sellaisia pentueita, joista voisin itse ottaa itselleni harrastuskoiran; kertoa jokaisesta yhdistelmästä sen hyvät ja huonot puolet (emään saa tulla tutustumaan etukäteen); kustantaa jokaiselle kasvatille luonnetestin ja luovuttaa pennut:

*Sirutettuina, madotettuina ja rekisteröityinä

*DNA testattuina ja eläinlääkärin terveiksi toteamina

*aikaisintaan 9 viikon iässä ja mieluusti myöhemminkin

*käsittelyyn totutettuina ja mahdollisuuksien mukaan myös muihin asioihin totutettuna (auto, kaupunki, hihna, panta jne)

*trimmattuina

*tietopaketin ja pentupaketin kera

Samat asiat koskevat myös sijoituspentuja ja mahdollisia tulevia tuonteja, joille myös etsitään sijoituskoteja.

 

kotisivuille2.jpg