Yhteys:

yuki_inu @ hotmail.com

Ottaisinko koiran?

Koiran ottamista harkitessa kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat asiat:

Olenko valmis sitoutumaan 10-15 vuodeksi elolliseen olentoon?

Koira elää pitkään ja se vaatii sitoutumista koko elämäkseen pennusta vanhuuteen saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka koira sopisikin elämääsi juuri nyt, se ei riitä vaan koiran on sovittava siihen myös vuosien päästä. Joudut siis luultavasti jossain vaiheessa tekemään kompromisseja voidaksesi pitää koiran (koiran kanssa ei esimerkiksi lähdetä helposti kaukomaille vaihtoon). Koira vaatii huolenpitoa elämänsä jokaisena päivänä. Toisina enemmän kuin toisina, mutta kaikkina päivinä se tarvitsee aikaasi, huomiotasi ja huolenpitoasi. Vaikka perheeseesi ei juuri nyt kuuluisikaan lapsia, tilanne voi muuttua koiran elinikänä. Lapsien syntyminen ei ole kuitenkaan sellaisenaan hyvä syy luopua koirasta vaan silloinkin sinulla on velvollisuus huolehtia eläimestä, josta olet kerran luvannut pitää huolta. 

Pystynkö elättämään koiran?

Moni koiraa harkitseva kysyy mitä koiran pitäminen maksaa. Ja moni koiranomistaja vastaa, että kaiken mitä sinulla on varaa. Varsinkin rotukoirien hinnat tuntuvat suolaisilta, kun sekarotuisen voi saada halvalla ja joskus jopa ilmaiseksi. Koiran hankintahinta on kuitenkin vasta jäävuoren huippu. Koira tulee myös maksamaan enemmän kuin pakolliset rokotukset ja ruuan. Ja myös yllättäviin menoihin on varauduttava. Koiran ruokaan voi upota helposti kymmeniä euroja kuukaudessa. Koira tarvitsee erinäisiä tavaroita (hihnan, pannan, valjaat, mahdollisesti vaatteita, ruokakupit, leluja, hammasharjan, puruluita, kynsisakset, mahdollisesti trimmausvälineet jne) joiden yksittäiset hinnat eivät päätä huimaa, mutta joista voi kertyä isojakin summia. Lisäksi koiran kanssa on varauduttava lääkärikuluihin. Äkillinen leikkaustarve voi yllättää terveimmänkin koiran ja silloin puhutaan usein sadoista euroista, jotka on löydettävä heti (oltava säästössä/lainattavissa). 

Millainen koira sopii elämäntilanteeseeni ja elämäntyyliini? 

Ensin pitäisi pohtia sopiiko elämäntilanteeseesi lainkaan koira. Riittävätkö tunnit vuorokaudessa kaikkeen siihen mitä koiran pito tarkoittaa? Jaksatko lenkkeillä ja harrastaa työn jälkeen? Saatko jostain apua tarvittaessa vai onko sinun pärjättävä koirasi kanssa yksin silloinkin kun töitä on paljon, olet kipeä tai sinun pitäisi lähteä reissuun? Kuinka paljon olet valmis koirasi kanssa harrastamaan? Tunnista omat rajasi ja mieti jo etukäteen mihin olet todella valmis. Ajatus aktiivisesta, toimivasta pk-koirasta on monen unelma, mutta usein mahdoton saavuttaa jo pelkän ajan riittämisongelmien takia.  

Maailmassa on satoja erilaisia koirarotuja, jotka on jalostettu eri tarkoituksiin. Rodut eroavat toisistaan mm. seuraavien asioiden suhteen:

* Koko. Vaikuttaa moneen asiaan, kuten siihen paljonko koira syö, kuinka suuret vaatteet/valjaat/pannan/jykevän hihnan jne se tarvisee, kuinka helppo sen kanssa on kulkea julkisilla kulkuneuvoilla, kuinka paljon tilaa se vie sisällä asunnossa (vaikka päin vastoin kuin usein luullaan iso koira ei välttämättä tarvitse isoa asuntoa kyse on sinun mieltymyksistäsi), kuinka suuressa vaarassa olet lentää kuin leppäkeihäs sen perässä (kun se näkee riistaa), kuinka painava se on kantaa portaita pentuna kun se on vielä liian kehittymätön kävelemään niitä itse...

* Turkin laatu. Toisista koirista irtoaa enemmän karvaa kuin toisista. Toisten karva kerääntyy palloiksi nurkkiin mistä se on helppo kerätä, toisten karva on pientä ja tikkumaista ja jää kiinni vaatteisiin. Toiset tiputtavat karvaa ympäri vuoden, toisen pari kertaa vuodessa. Toisten turkki hylkii likaa, toisten kerää kuran ja ravan sisälle. Toisten turkki ei tarvitse juuri mitään hoitoa, toisia on hoidettava päivittäin. Tahdotko siis koiran jonka turkkia on hoidettava päivittäin, vai koiran, joka on turkiltaan vaivaton? Oletko valmis siihen, että seuraavat 15 vuotta kaikissa vaatteissasi on aina karvoja vaikka ne olisivat juuri tulleet pesusta? Tai, että ruokavaliostasi 25% koostuu ruokaan leijailleista koirankarvoista? Jos päädyt ns. turkkirotuun, ota selvää miten turkkia hoidetaan ja paljonko se vaatii hoitoa. Jos et ole valmis näkemään sen eteen vaivaa tai ajatukseksi on ajaa koira vaan aika ajoin kaljuksi, unohda turkkirodut. Oikein hoidettu turkki on suojaava ja kaunis. Hoitamaton voi olla koiralle kivulias, altistaa tulehduksille jne. 

* Liikunnan ja aktivoinnin tarve. Toiset koirat tarvitsevat toisia enemmän liikuntaa. Jollekin riittää yksi pidempi lenkki (tunti/5-6km) (ja pissatukset tietysti), toiset tarvitsevat enemmän ja rasittavampaa liikuntaa. Osa koirista sopii seurakoiriksi eivätkä tarvitse aktiivista harrastamista. Jotkut koirat on tehty työskentelemään ihmisen kanssa ja ne turhautuvat ilman sopivaa ja luvallista tekemistä. Turhautunut koira on helposti myös ongelmakoira, joka riekkuu hihnassa ja pureskelee tavaroitasi. Jos uskot jaksavasi harrastaa koiran kanssa, ota myös selvää mitkä harrastukset ovat mahdollisia asuinpaikallasi. 

*  Metsästys- ja saalisvietin määrä. Toiset koirat on tehty metsästämään. Ne ajavat riistaa (haukkuvat), noutavat tai seisovat. Toiset saalistavat hajulla, toiset näöllä. Jos tahdot koiran joka pysyy vieressäsi silloinkin kun city-rusakko tanssii ripaskaa 2m päässä teistä ja koira on irti, niin metsästys- tai riistaviettinen koira ei silloin ole sinulle oikea valinta. Poronhoitoalueella irtaallaan poroja jahtaava koira voi päätyä ammutuksi. Myyriä, hiiriä, linnunpoikasia ja sammakoita metsästävä koira voi olla melkoinen riesa ja lisäksi rauhoitettujen lajien häirintä ja tappaminen ovat rangaistavia tekoja (summa voi muodostua yllättävänkin suureksi). Liikenteen seassa autoja jahtaava koira on vaaraksi sekä itselleen että muulle liikenteelle. Lapsia metsästävä (tai paimentava) koira taas ei ole omiaan lapsiperheeseen eikä alueelle missä on (paljon) lapsia. 

* Vahtiviettisyys, varautuneisuus. Monesta ajatus koirasta, joka suojelee lenkillä tarvittaessa ja pitää tunkeilijat poissa kotoa, tuntuu ihanan turvalliselta. Tosiasiassa tällainen koira voi olla hankala hallita, ei välttämättä sovi kerrostaloon eikä suinkaan välttämättä ymmärrä miksi sen pitäisi hyväksyä uusi poika/tyttöystävä emännän/isännän läheisyydessä tai vieraat omassa kodissaan. Vahtiviettinen ja varautunut koira tarvitsee itselleen sopivat elinolot ja osaavan omistajan. Ensimmäiseksi koiraksi se tuskin on suositeltava.

Mitä kaikkea koiran pitäminen tarkoittaa? 

Koiran pitäminen tarkoittaa mm. seuraavia asioita arkipäiväisessä elämässäsi:

Sinun on noustava joka aamu ja käytettävä koirasi pissalla. Sinun on tehtävä se myös kun lähdet töihin, kauppaan, kylään, baanalle jne ja kun palaat töistä, kaupasta, kylästä baanalta. Samoin sinun on käytävä sen kanssa ulkona juuri ennen kuin olet menossa nukkumaan, silmäsi ovat jo melkein ummessa ja tahdot vain vaipua sänkyyn. Tämä on tehtävä satoi tai paistoi, arkena ja pyhänä. Ja ei, se ei ole sinusta aina hauskaa vaikka rakastaisit koiraasi kuinka.  

Sinun on myös käytävä lenkillä joka ikinen päivä. Sinun on myös keksittävä kuinka tämä hoidetaan kun olet flunssassa, vatsatautisena, jalka poikki, viimeisilläsi raskaana, kolmen kipeän lapsen kanssa kotona ja silloin kun kuopuksesi on itkenyt koliikkia kolme kuukautta putkeen ja sinä tahdot vain vaipua uneen. Nämä vain esimerkkejä mainitakseni. Et välttämättä törmää kaikkiin edellä kuvattuihin tilanteisiin, mutta luultavasti ainakin joihinkin tai vastaaviin. Vai oletko todella ollut terve viimeiset 10 - 15 vuotta ja uskot sen jatkuvan jatkossakin?

Sinun on sopeuduttava siihen, että koirasi tulee järjestämään sinulle pienempiä tai suurempia yllätyksiä. Oletko valmis siihen, että kotiin tullessasi sinua on vastassa upouudet lempikenkäsi pureskeltuna? Tai bioroskis levitettynä sohvalle? Kenties koirasi kieriskelee lenkillä löytämässään raadossa, syö hevosen lantaa ja oksentaa vieraidesi edessä käytettyjä kuukautissuojia... Monille koiranomistajille tuttu tilanne on myös koiran ripulin ja oksennusten siivoaminen kaikilta asunnon pinnoilta työpäivän päätteeksi. 

Et voi olla kotoa poissa liian pitkään kerrallaan etkä liian paljon päivittäin. Tavallinen koira pärjää kotona työpäivän (n. 9h matkoineen) mutta ei paljon pidempään. Se ei myöskään ymmärrä eikä nauti siitä että käyt pikaisesti pissattamassa sen työpäivän jälkeen jättääksesi sen taas harrastusten, ruokakaupan tms takia. Jos koira on yksin jo työpäivän ajan ja nukkuu yöt on kohtuutonta vaatia siltä juuri enempää toimettomana ja yksin oloa. Tämä tarkoittaa sitä, että joudut kieltäytymään oluesta työpäivän päätteeksi, vierailusta ei-koiraystävällisessä paikassa ja mieluiten joudut suorittamaan kaupassa käynninkin viikonloppuisin tai pikaisesti työssäkäynnin yhteydessä. Jos sinulla on joku jakamassa vastuuta koirasta, niin se tietysti helpottaa mutta useat koiran yksinhuoltajat joutuvat järjestämään arjen kokonaan koiran ehdoilla. 

Et voi lähteä matkalle noin vain vaan sinun on etsittävä koiralle hyvä ja luotettava hoitaja. Jos tällaista ei lähipiiristä löydy sen etsimiseen voi mennä aikaa ja siinä sivussa saatat joutua siirtämään tai perumaan yhden jos toisenkin matkan. 

Nämä vain muutamia perusasioita mainitakseni. 

Tahdot kiltin ja kultaisen Lassien tai viisaan poliisikoira Roin, mutta koirasi onkin tottelematon ja sisälle pissaava riiviö? 

Jos otat koiranpennun, se ei osaa aluksi oikeastaan mitään sellaisiakaan asioita joita aikuisen koiran kanssa moni pitää itsestään selvänä. Pentu pitää opettaa sisäsiistiksi (ja menee yleensä useampia kuukausia), sille pitää opettaa että sinua ja tavaroitasi ei saa pureskella. Pentu ei osaa automaattisesti istua, mennä maahan, rauhoittua jne. Upeat, täydellisesti käyttäytyvät ja toimivat koirat ovat osittain legendaa ja osittain melkoisen koulutuksen tulosta. Myös aikuisena otettava koira voi tarvita opetusta ihan perusasioissakin. Ja kymmenettä kertaa samana päivänä pennun pissoja pyyhkiessään mieleen voi juolahtaa ajatus ettei koiran ottaminen ehkä ollutkaan maailman paras ajatus. Pennut ovat yleensä myös villejä ja saavat hepuleita eivätkä tiedä mitä ”ei” tarkoittaa ennen kuin sekin on kärsivällisesti ja toistaen opetettu. Yli 90 % tapauksista, joissa koira käyttäytyy sopimattomasti, on tapauksia joissa kouluttajan ja koiran omistajan on syytä katsoa peiliin. Et siis voi syyttää koiraa sen käytöksestä vaan sinun on syytettävä itseäsi ja koulutusmetodejasi. Tämä on varsin epämiellyttävää ja vaatii melkoista nöyryyttä (jota olisikin syytä löytyä jokaisesta koiranomistajasta). Lisäksi ongelmana voi olla se, että koiran kouluttamisesta on näkemyksiä suunnilleen yhtä paljon kuin on koiriakin. Eri oppaat antavat erilaisia ohjeita, samoin eri koirankouluttajat, joten uusi koiranomistaja voi aluksi olla varsin hukassa sekalaisten ohjeiden sekamelskassa. Varsinkin, kun kukaan ei voi sanoa mitään tapaa ainoaksi oikeaksi, vaan menetelmät pitäisi osata valita koiran mukaan. Eli juuri sen pennun, joka ei osaa muuta kuin pureskella ja pissata kiellettyihin paikkoihin sekä saada hepuleita. 

Lisäksi koiran kanssa on aina syytä muistaa että on kyseessä elävä olento. Siitä ei välttämättä kasva sellainen kuin olit kuvitellut ja toisaalta useimmiten syy on peilissä.  

Entiset kaverisi eivät halua nähdä sinua enää, sukulaisten vierailutkin ovat vähentyneet? Tuttavapiirisi vaihtuu? 

Koiran myötä tuttavapiirisi voi kokea suuriakin muutoksia. Osa lähipiiristäsi ehkä ei pidä koirista tai pelkää niitä, joku tuttu voikin olla allerginen ja vierailut vähentyä tai loppua kokonaan. Toisaalta koirien myötä usein myös löytää uusia ystäviä (ja myös niitä ei-niin-kivoja ihmisiä). Jos olet aiemmin viettänyt kovin vilkasta seuraelämää, saattaa olla että huomaat piankin jääväsi paitsioon. Puhelin ei enää soi niin usein. Koiran kanssa ei yksinkertaisesti voi lähteä viikolla kavereiden kanssa joraamaan. Lisäksi puheenaiheesi ovat voineet salakavalasti muuttua hepreaksi koirattomille. Heitä ei ehkä lainkaan kiinnosta pohdintasi siitä kärsiikö koirasi eroahdistuksesta. Toisaalta naapurisi kenties soittelee sinulle useinkin kertoakseen, että koirasi ulvoo päivisin, kun olet poissa. 

Olet hankkinut koiran yhdessä rakkaan puolisosi kanssa. Puolisosi ei ole osallistunut koiran hoitoon. Teille tulee ero. Kumpi saa koiran?

Elämä ei aina mene niin kuin elokuvissa. Suurinkin rakkaus voi törmätä arkeen, pettämiseen, kyllästymiseen ja ties ja mihin. Katkeraa eroa ei yhtään helpota tappelu ja kiristys koiralla. Mieti siis jo koiraa ottaessasi tahdotko sen vain omiin nimiisi vai puolison kanssa yhteiseksi. Jos koira on rekisteröity teille molemmille, niin kumpikaan ei voi tehdä päätöksiä koirasta ilman toisen lupaa. Tämä voi erotilanteessa katkeroituneelle olla melkoinen ase ja lisäahdistuksen aihe. 

Mitä koiralle tapahtuu, jos sinä kuolet tai sairastut vakavasti? 

Viimeistään, kun koiran on ottanut, niin pitäisi miettiä mitä sille tapahtuu, jos sinä menehdyt tai sairastut vakavasti. Kymmenessä, viidessätoista vuodessa ehtii tapahtua paljon. Kukaan meistä ei myöskään ole ikuisesti olemassa tai terve. Sovi läheistesi kanssa mitä toivot koiralle tehtävän siinä tapauksessa, että sinä et pysty enää siitä huolehtimaan. Tee tämä mielellään myös kirjallisesti (testamentti). Silloin tiedät että uskollisesta lemmikistäsi huolehditaan myös, jos sinusta aika jättää. Olet sen sille velkaa, kun olet kerran ottanut sen huolehtiaksesi. 

Olet tehnyt kaikkesi, mutta mikään ei suju. Mikä avuksi kun epätoivo valtaa alaa? 

Vaikka tekisit kaikkesi koiran kanssa se on kuitenkin aina elävä olento. Mitä teet jos koira ei kaikesta huolimatta sopeudu elämään kanssasi? Mitä teet, jos koira kärsii eroahdistuksesta ja ulvoo päivät pitkät asunnossasi tai syö kaiken irtaimiston? Mistä haet apua? Kuinka järjestät koiran hoidon tms siiheksi kunnes apu löytyy? Entä jos hankit koirasi haaveena harrastustykki, mutta koirasta ei ole siihen. Se ei opi, sitä ei kiinnosta ja se ahdistuu kilpailuissa. Mitä teet? Annatko sen pois? Aloitatko alusta uudella pennulla? 

Olet kaikesta huolimatta päättänyt hankkia koiran. Mutta haluamaasi pentuetta ei löydykään? Ottaisitko sittenkin Apulasta löytyneen aikuisen koiran, sitä ei tarvitsisi edes opettaa sisäsiistiksi (vai tarvitsisiko sittenkin ja kuinka kivaa on opettaa sisäsiisteyttä aikuiselle koiralle?)...

Kun olet saanut pohdittua haluatko muuttaa koko elämäsi ja ottaa siihen koiran, ja vielä keksinyt senkin millaisen koiran haluat, alkaa odotus ja etsintä. Koiran hankintaan kannattaa käyttää aikaa. Kasvattajiin, heidän kasvatusperiaatteisiinsa ja pentueisiin sekä näiden vanhempiin on syytä tutustua huolella. Mitä tarkempi seula, sitä kauemmin pentua joutuu yleensä odottamaan. Odotus voi kestää vuosiakin ja siihen voi sisältyä pettymyksiä, jos toivottu astutus ei onnistukaan tai pentuja ei synny riittävästi/oikeaa väriä tai sukupuolta. Odotus kuitenkin yleensä palkitaan ja se kannattaa. Hätiköiden voi helposti päätyä pentueeseen, jossa kaikki ei olekaan ihan kohdallaan. Tietysti joskus unelmapentue voi osua nopeastikin toimeen ja silloin, kun elämä muuttuu nopeasti, on entistä tärkeämpää, että koiran ottaminen on hyvin pohdittu prosessi eikä äkillinen päähänpisto. Myös aikuista koiraa etsittäessä joutuu usein odottamaan ja tarjolla oleviin vaihtoehtoihin kannattaa tutustua ja perehtyä eikä uskoa sinisilmäisesti kaikkea. Usea allergian takia kotia vaihtava koira paljastuu murrosikäiseksi urokseksi, jolla on ongelmia peruskoulutuksessa. Odotusaikana ja oikeastaan jo ennen sitä: ota selvää kaikki mahdollinen rodusta johon olet päätynyt. Perehdy rodun alkuperään, luonteeseen, terveyden yleisimpiin ongelma kohtiin. Selvitä mitä hyvää ja erityisesti mitä huonoa rodussa on. Jos joku väittää, ettei rodussa ole mitään negatiivista, hän valehtelee. Samoin, jos hän väittää, ettei koirien vanhemmissa ole mitään negatiivista. (Valehtelu ja panettelu yms eivät valitettavasti ole mitenkään erityisen harvinaisia koiraihmisten joukossa) Ja jos huomaat jossain perehtymisesi vaiheessa, että rotu on sinulle väärä: älä epäröi vaihtaa rotua ja selvittää mikä sopisi paremmin juuri sinulle. Jos ja kun pennun tai aikuisen sitten lopulta saat, pidä huoli että koirasta tehdään asianmukaiset paperit heti kättelyssä. Jonkinlainen luovutustodistus on paikallaan myös silloin kun kyse on aikuisesta ilmaisesta koirasta. Rotupennun kohdalla kauppa on syytä tehdä kennelliiton papereilla. Sijoitus- ja osaomistuskoiran ottamista kannattaa miettiä huolella sekä sen suhteen että millaiseen yhteistyöhön on valmis ja kenen kanssa että myös lukea huolellisesti kaikki paperit mihin nimensä laittaa.

Sinulla on allergia mutta luit netistä, että joku rotu on siihenkin sopiva...

Ei ole. Yhtäkään rotua ei voi suositella allergiselle tai astmaattiselle. Yksikään koira ei ole täysin karvaamaton (vähintään trimmatessa karvaa irtoaa) (no ehkä poikkeuksena täysin kaljut koirat), kuolaamaton, hajuton (bedun korvat ja tassut tuoksuu jos niitä nuuskii, samoin koko koira jos turkin hoito on venähtänyt), äänetön tai allergisoimaton. Jokainen allergia on yksilöllinen. Lisäksi koirassa ei yleensä allergisoi karva vaan hilse, kuola ja pissa. Näitä kaikkia lähtee kaikista koirista. Jos tahdot koiran josta lähtee mahdollisimman vähän karvaa, varaudu siihen, että joudut näkemään sen turkin tai ihon kanssa tavallista enemmän vaivaa. Karvaamattomat koirat ovat yleensä, joko trimmattavia tai karvattomia. Imuroinnin sijaan on siis oltava valmis turkin hoitoon jopa päivittäin tai vaatettamiseen ja rasvaamiseen ympäri vuoden. 

Ole valmis myös luopumaan ystävästäsi, kun sen aika on.  

Jos olet päättänyt ottaa koiran, sinun on myös oltava valmis luopumaan siitä sitten kun sen elämä ei enää ole elämisen arvoista. Voimakkaista kivuista tai kohtauksista kärsivää koiraa ei pitäisi pitää hengissä. Ei myöskään vakavasti loukkaantunutta eläintä. Koira, joka ei voi syödä, leikkiä ja ulkoilla normaalisti, ei elä sellaista elämää kuin koira ansaitsisi. On itsekästä pitää koiraa joka kärsii. Siksi sinun on oltava valmis myös luopumaan ja tekemään se päätös (vaikkakin eläinlääkäri voi auttaa sinua kertomalla mielipiteensä). 

 

Tämän sivun ajatukset on koottu omista pohdinnoistani sekä koirat.com:in keskustelun pohjalta 2008. Kiitokset kaikille pohdintaan osallistuneille ja toivon edelleen asiasta uusia kommentteja/näkökulmia jotka voi kirjoittaa vaikka vieraskirjaani tai sähköpostiini. Täydennän asiaa mielelläni sitä mukaa kun jotain huomataan puuttuvan.

 

 Lisää pohdintaa koiranhankinnasta löytyy täältä:

http://www.leonet.fi/FI/pentueet/Koiranhankintaopas_net.pdf