Yhteys:

yuki_inu @ hotmail.com

Mitä ruuaksi?

Me ei selvästikään osata pysyä yhdessä ruuassa, mutta haittaako tuo kun koirille maistuu paremmin kun on vaihtelua eivätkä nuo mitenkään vaihdoksista kärsi (vatsa ei mene sekaisin tms). Juuri tällä hetkellä (toukokuu 2008) molemmat koirat ovat jo jonkin aikaa syöneet Brit Care merkkistä ruokaa. Sekä lohella että aktiiviruokaa. Savu syö pääasiassa tuota lohiruokaa (se tuntuu sopivan sen iholle, joka tahtoo näppyillä juoksujen jälkeen) ja Yuki syö pääasiassa energianappulaa. Yukille syötetään edelleen niin paljon kun se vaan ikinä suostuu syömään eli n. 5,5dl päivässä + lisukkeet päälle. Savun tarvitsema ruokamäärä riippuu todella paljon sen juoksujen vaiheesta. Juoksujen jälkeen sen ei auta syödä kuin vajaa 1dl nappulaa päivässä (tai lihoo palloksi) ja nyt juoksujen ollessa päällä se syö n. 3dl nappulaa ja on silti laiheliini. Tarkkaan pitää siis seurata neidin kylkiluita ja ekojen juoksujen jälkeen se ehti hieman lihoakin kun meille tällainen koira jonka syömistä pitää rajoittaa on ihan uusi juttu... Nappula luo siis pohjan ruokinnalle mutta saavat edelleen luita, läskiä, sisäelimiä, naudan mahaa, lihoja jne ruokansa lisänä. Ja kun Yuki on hoidossa neidin juoksujen ajan niin pääasia on että se syö edes jotain suunnilleen koiran ruuaksi sopivaa sen verran ettei katoa kokonaan maailman kartalta. 

Päivitellääs taas (10.2.2008) koirien ruokintatilannetta... Tällä hetkellä Yuki syö Royal Caninin Sensitive nappulaa koska siinä on tarpeeksi rasvaa tuohon järjettömään energian kulutukseen ja se sisältää mahdollisimman vähän maissia (mitä en tahdo syöttää koska se ei sula koiran elimistössä kovinkaan hyvin).  Sulavuus ja maistuvuus ovat hyvät ja 5.5dl + 3rkl öljyä annoksilla Yuki suurinpiirtein jopa pysyy oikeassa painossaan. Savu taas alkoi juoksujen jälkeen lihoa samalla ruualla ja lisäksi saada siitä finnejä joten se syö nyt Nutron mini lamb and ricea mikä tuntuu puolestaan sopivan sille hyvin (iho ja turkki voivat hyvin, koira ei ole kaiken aikaa nälkäinen, ulosteet ovat minimalistisia ja kovia jne). Savu syö vajaan desin päivässä + n. 1rkl öljyä päälle eli ero Yukin ruokamääriin on huomattava. 

Uusin käänne Yukin ruokinnassa on että olemme palanneet nappuloihin. Syynä tähän oli etteivät luut sopineet Yukille pidemmällä tähtäimellä. Hetken aikaa kokeilimme pelkkää NEUta mutta siinä jokin aines sai Yukin kutisemaan ja tiputtamaan karvaa. Koska meille tärkeintä on että koira voi hyvin jatkamme sopivan ruuan etsintää yli erilaisten ruokintaideologioiden siihen saakka kunnes sopiva löytyy. Tällä hetkellä Yuki syö aktiivisille koirille tarkoitettuja eläinkaupan nappuloita ja saa lisänä öljyjä sekä ajoittain raakaruokaa tai meidän ruuan tähteitä. Kevään tullen ruoka maistui taas huonommin, mutta Yuki on kuitenkin pysynyt painossaan (n. 12kg, kun se pahimmillaan kesällä 2005 painoi vain 9kg). Ruokamerkkiä vaihdellaan jotta ruoka maistuisi (ja Yukin massu ei vaihteluista välitä), ruuassa on oltava vähintään 20% rasvaa joten se sulkee osan ruuista pois. Yuki kuluttaa hurjasti energiaa ja syö päivässä n. 5dl nappuloita ja n. 2rkl öljyä. Ruokaan lisätään myös hampaista huolehtivaa Plaque off:ia). Lisäksi Yuki syö päivittäin "hammasluita" eli denta sticksejä ja sen hampaat pestään n. kerran viikossa. Savun tultua Yukin paino laski aluksi mutta on nyt nousussa. Savulla puolestaan ongelmana ei ole syömättömyys vaan se että se söisi Yukinkin ruuat. Koirat syövät nyt samoja nappuloita. kevyesti kostutettuina koska kuivat ärsyttävät Savun silmiä. Aluksi Yuki ja Savu halusivat syödä samasta kiposta, nyt se vähän vaihtelee. Välillä Yuki keksii vahtia ruokia jolloin koirat siirretään syömään erillään. 

Yuki siirtyi pois teollisesta koiran ruuasta syksyllä 2005. Syitä tähän oli lukuisia mutta merkittävin niistä oli etteivät nappulat yksinkertaisesti maistuneet Yukille. Nirsoilu alkoi keväällä 2005 ja jatkui aina pitkälle syksyyn saakka. Syynä ei voinut olla se että koira olisi saanut nirsoilullaan periksi (parempaa ruokaa) sillä olimme toimineet sen kanssa kaikkien ohjeiden mukaan (ruokaa kahdesti päivässä, tarjolla 10-15min kerrallaan ja jos ei kelpaa niin uudestaan seuraavana ruokinta-aikana). Aluksi epäilimme syyksi jonkun lähistön nartun juoksuja, sitten hellettä ja sen jälkeen sitä etteivät ko nappulat jostain syystä sopineet Yukille. 3-4kk jälkeen oli selvää ettei se johtunut helteestä eikä nartuista. 4-5 nappulamerkkiä myöhemmin oli selvää ettei kyse ollut siitäkään etteivät juuri nämä nappulat olisi olleet sopivia koirallemme.

Pitkän perehtymisen jälkeen päätin siirtää Yukin syömään ns. BARF ruokaa. BARF on lyhenne sanoista Bones And Raw Food ja sen tavoitteena on ruokkia koiraa raa'alla mahdollisimman monipuolisella ja luonnonmukaisella ruualla. Aiheesta on kirjoitettu kirjoja ja siitä löytyy paljon tietoa netistä, joten en selitä periaatteita tässä tarkemmin. Tarkalleen ottaen Yuki ei edes barfaa sillä se saa ajoittain puuroa ja muita kypsiä ruoka-aineita.

Barfiin siirtymisen jälkeen Yukin ruokavalio on koostunut lihaisista luista (joiden liha/luu suhde on 50/50, tällaisina luina meillä on ollut esim. broilerin siipiä ja kaularankoja tai selkärankoja, possun kylkiluita, lampaan luita, poron luita jne), kasvismössöstä (vaihtelevasti eri kasviksia aina kuitenkin salaattia ja jotain hedelmää yhdistettynä muihin kasviksiin), lihasta (lammas, hevonen), sisäelimistä (maksa, maha, munuaiset jne), kananmunasta, puuroista ja kalasta (lähinnä lohi). Kaikki ainekset puuroja ja linssejä lukuunottamatta syötetään raakana. Lihaisat luut muodostivat meillä alussa n. 50-60% (painossa mitattuna) Yukin ruokavaliosta, nyttemmin luiden määrää on vähennetty ja kalsium-fosfori suhdetta korjataan kalsiumlisällä sekä kananmunan kuorilla.

Yuki kuluttaa kokoisekseen valtavasti energiaa. Yleisohjeena olen kuullut puhuttavan että koiran pitäisi raakaruokinnassa syödä n. 1-2% painostaan päivässä. Yuki syö n. 4-5%. Ruuan on myös oltava varsin rasvaista (koiralle rasvat eivät ole samalla tavalla vaarallisia kuin ihmiselle ja koirat hyödyntävät rasvaa todella hyvin energian lähteenä). Turkkirotuisena koirana Yukilla on myös erityisiä tarpeita ruokinnassaan. Yuki saakin ravintolisiä: oluthiivaa (runsaasti B-ryhmän vitamiineja, jotka vaikuttavat ihon ja turkin hyvinvointiin), merileväjauhetta (runsaasti monenlaisia vitamiineja sekä hiven- ja kivennäisaineita), lohiöljyä (runsaasti omega 3 ja 6 rasvahappoja sekä muita rasvahappoja, ihon ja turkin hyvinvointiin) sekä auringonkukkaöljyä (runsaasti E-vitamiinia, joka on hyväksi iholle). Muuhun hyvinvointiin annetaan ajoittain C-vitamiinia (parantaa vastustuskykyä) ja valkosipulirouhetta (parantaa vastustuskykyä ja kesäaikaan torjuu punkkeja ja muita hyönteisiä. Ero on selvä: ilman valkosipulia vietettynä kesänä laskin yhtenä päivänä Yukista n. 80 veristä mäkäräisen puremajälkeä, valkosipulia syötynä kesänä oli koko kesän saldo 5 hyönteisen puremaa eikä yhtään punkkia).ruokaako.jpg

Mikä ruokinnan jälkeen on muuttunut:

* Yuki on energisempi ja jaksaa pidempään

* Yukin satunnaiset vatsavaivat ovat vähentyneet

* Ruoka maistuu, paino nousi n. 9kg yli 12kg (nousu jatkuu). Tänä aikana Yuki ei ole kasvanut korkeutta eikä se ole kerännyt itseensä rasvaa. Lihasmassaa raakaruokinta auttaa keräämään.

(Kuvassa Yuki synttärikakkunsa kanssa, ennen ruokavalion vaihdosta raakaruokintaan)

 

Mitä koira EI saa syödä?